Rabu, 15 Mei 2013

Tutorial : Cara nak buang Attribution (Powered by Blogger)

Korang tahu tak apa dia "Attribution"? Cuba scroll ke bahagian paling bawah sekali dalam blog korang..korang akan jumpa satu perkataan yang tertera Powered by Blogger. Perkataan tu boleh dibuang. Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Templates"

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod di bawah:

<b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution'>

4) Bila dah jumpa, tukar perkataan true kepada false

5) Kemudian klik preview, kalau takde error, klik save template.

6) Lepas tu buka blog korang dan scroll ke bahagian bawah sekali...still ada lagi perkataan Powered by Blogger kan? ok, klik pada button edit attribution tu (gambar spanar), then klik remove..

7) Selesai! Powered by Blogger dah hilang! :)


Selamat mencuba! :)

1 ulasan:

Elfy Dania berkata...

terima kasih for tutorial dan ia menjadi.. ^_^